el, celălalt

Posted: 01/06/2012 by Călin in d-ale mele
Etichete:, , , , , , ,

În perioadele de criză, fie că este ea economică sau de altă natură, se caută ţapi ispăşitori; ţapi ispăşitori care de regulă nu au absolut nici o vină pentru ceea ce se întâmplă, dar asupra cărora se revarsă toate frustrările acumulate în timp de „populaţia majoritară”. Discursul din spaţiul public se radicalizează, devine unul violent, iar adepţi ai acestui gen de discurs se găsesc de fiecare dată suficienţi. Rasismul, xenofobia sau homofobia găsesc un teren fertil în asemenea perioade, pe fondul frustrărilor acumulate de indivizi; se ajunge de multe ori la manifestaţii împotriva emigranţilor, a homosexualilor, a minorităţilor, iar în unele cazuri, nu puţine la număr, se ajunge chiar la acţiuni violente împotriva acestora.

Care este, de fapt, vina lor? Vina lor este că sunt altfel, că nu aparţin grupului cu care se identifică marea masă, că vin dintr-o altă ţară, că pielea lor are o altă culoare, că sunt adepţii unei alte religii sau că au o altă orientare sexuală. Se poartă şi la noi de o vreme încoace genul acesta de discurs, ba chiar face şi prozeliţi; un discurs care învrăjbeşte, care nu generează decât ură, violenţă şi nu poate aduce nimic bun. Se poartă prin ceea ce pompos se cheamă clasă politică, se mai poartă şi prin media, mai recent am văzut că se poartă şi pe bloguri.Extremismul, de orice natură ar fi el, nu poate genera ceva bun, tocmai de aceea cred că e de preferat să fim mai moderaţi, să îl lăsăm deoparte pe „cel ce nu e ca mine, îmi e duşman”.

Pielea mea e cât se poate de albă, nu sunt nici gay, nici musulman, chinez sau evreu, însă, înainte de a arăta cu degetul şi de a condamna pe cineva pentru o vină pe care oricum nu o are, nu pot să nu mă gândesc că ţiganul cutare nu a cerut el să fie ţigan, că homosexualul nu ştiu care poate că s-a născut astfel şi poate că nu este deloc fericit să fie în postura de stigmatizat, că adeptul nu ştiu cărei religii are şi el dreptul, ca oricare om, să îşi aleagă religia. Şi nu pot să nu mă gândesc că în loc să fiu cel care sunt, aş fi putut fi eu ţigan, gay, aş fi putut fi musulman sau galben; nu pot să nu mă gândesc că „el, celălalt”, aş fi putut fi „eu, celălalt”…

sursa: youtube (user – BlackBeast555)

sursa: youtube (user – rwells47)

Comentarii
  1. […] Acrilicepointpen, Atlantisra, Bibliodevafiliala3, Culţu cu muzică, G1b2i3, Gabriela Savitsky, George, Ioan Usca, Mirela Pete, Robert, Shayna Rate this:Share […]

  2. Zina spune:

    Stai puțin, că nu e chiar așa… Simțeam că-mi dau lacrimile de dragul țiganilor când am citit ce ai scris și comentariile, dar mi-am revenit !
    Nu-i respingem pe țigani fiindcă sunt țigani, ci fiindcă marea lor majoritate fură, nu muncesc, sunt obraznici, se strecoară peste tot și ocupă tot, de la tarabele din piață și firmele de securitate (da, lupul paznic la oi!) până la poliție și politică. Nu-i respingem pe homosexuali fiindcă sunt așa cum i-a lăsat Dumnezeu, ci fiindcă încearcă să pervertească copiii și tinerii, fiindcă își expun provocator problema, cerând tratament special din partea societății.
    Nici cei cu pielea albă și heterosexuali nu sunt cu toții buni și cinstiți, departe de asta. De aceea eu cred că trebuie să pornim de la alte premise când judecăm și apreciem oamenii. Ar fi mai bine să fie judecați după atitudinea și comportamentul lor, individual, nu la grămadă, nu fiindcă se înscriu sau nu într-o anumită grupare – de rasă, de etnie, religioasă, sexuală sau profesională.

    • Călin spune:

      ar fi perfect să nu mai generalizăm, să nu mai operăm cu categorii de indivizi şi să îl judecăm pe fiecare în parte în funcţie de ceea ce reprezintă el ca om; doar că pentru foarte mulţi pare-se că e cam greu…

  3. Suntem înclinaţi să judecăm pe oricine pentru orice. Că sunt judecaţi oamenii după culoarea pielii, rasă sau religie este doar împărţirea majoră. Judecăm o femeie care ocupă un post de conducere, mai ales dacă arată ceva mai bine. În general suntem misogini (chiar şi unele dintre femei). Judecăm tineretul că se comportă cam cum ne comportam şi noi la vârsta lor. Suntem prea puţin empatici faţă de bolnavi, faţă de oamenii cu orice fel de problemă. Cred că dacă asta s-ar rezolva, dacă am privi altfel lucrurile, dacă ne-am respecta suficient şi dacă nu am vedea doar paiul din ochiul altora, lumea asta ar fi un loc mai bun.

  4. nu conteaza culoarea , un om inteligent nu judeca alt om dupa culoarea lui sau dupa alte criterii la fel de idioate 🙂 rasismul e dovada a inteligentei scazute la populatia Terrei 🙂 alb sau negru , acel copil are un suflet si trebuie iubit , nu judecat 🙂 am facut un proiect pe aceasta tema pentru un concurs …

  5. marian spune:

    Prietene …este foarte rau ca ai pielea „cat se poate de alba ” , ca nu esti nici gay { asta chiar ca este mai rau decat…orice !} ca nu esti nici musulman, chinez sau…macar evreu ! Doar in acest fel poti cunoaste ” pe pielea ta cat se poate… de alba ce-i in sufletul alora de …nu sunt „ca noi ” ! Asta ti-o spune unul ce n-are „pielea cat se poate de alba ” si care a fost nevoit din copilarie sa-si apere ” dreptul ” la culoarea pielii cu pumnul ! Acum ,daca nu mai am forta si mai ales precizia , in pumn { ce vrei am aproape …60 de ani !} folosesc …logosul, ironia, zeflemeaua …si merge ! Asta ti-o spune prietenul matale care din fericire …nu-i gay !!! .Asta ti-o spune bucuresteanul ce zace in mine si care nu-i poate inghitii nici pe chinezi { sint mai multi decat trebuie…cel putin pe aici prin Bucuresti } si cu atat mai putin pe musulmani sau evrei…fara sa fiu antisemit …desii mi-au iesit niste vorbe pe tema asta …pe blogguri fireste .Am un prieten { I-am „sarbatorit ” Invierea …mai nu stiu cand , si Inaltarea tot asa …mai zilele trecute } care spunea :>> Ferice de cei ce-i pot iubii pe cei ce … nu sint ca ei << ! Cand vom invata , nu sa-i IUBIM { cum dracu sa " iubesti " un gay…fara sa se interpreteze ?} ci sa-i RESPECTAM deoarece si ei sint tot oameni , ATUNCI ACEASTA LUME va devenii un loc mai bun pentru toti ,deoarece…este loc suficient pentru toti!!! Si pentru ca tot ai revenit in bransa , pentru ca tot ai redeschis pravalia , ma astept la multa muzica de calitate , iar dumneata sa te astepti { evident …dar ce credeai ?} la citit pe …."cearceaf " !!! Sanatate maxima iti doresc !

    • Călin spune:

      nu am zis că trebuie să îi iubim, dar nici nu trebuie să îi desconsiderăm. sunt şi ei oameni, la fel ca noi, iar odată şi odată va trebui să învăţăm că suntem foarte diferiţi, că nu suntem construiţi după un unic calapod, că nu suntem toţi blonzi, cu ochi albaştri, şi minim 1 metru 80 înălţime. prefer să apreciez (sau nu) pe cineva în funcţie de ce are el în cap, în funcţie de sufletul lui, în funcţie de ceea ce înseamnă el ca OM.

  6. Laura spune:

    Calin, total de acord cu tine. Am incercat mereu sa nu am prejudecati, inca mai invat cum sa fac asta, dar niciodata nu am judecat un om dupa culoarea pielii/religie/orientare sexuala, etc…Am fost insa la randul meu judecata pentru muzica pe care o ascult, pentru credinta mea care-i necredinta si stiu cat de rau este.Ar trebui sa invatam sa fim Oameni…

Dacă ai ceva de zis, aici e locul. Bălăriile nu se acceptă!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.