vangelis

sursa foto: aici

De o vreme încoace nu mai postez mare lucru sâmbăta și duminica, dar azi sunt obligat să o fac, pentru că nu se întâmplă în fiecare zi așa o aniversare ca cea de azi. Evangelos Odysseas Papathanassiou, mai pe scurt Vangelis, s-a născut în 29 martie 1943 în Agria, lângă Volos (Grecia). Compozitor de muzică electronică, progresivă, ambientală, jazz, pop rock și orchestrală, numele lui este asociat în special cu muzica de film. Chariots of Fire, pentru care a și câștigat un premiu al Academiei Americane de Film, Antarctica, Blade Runner, 1492: Conquest of Paradise și Alexander sunt doar câteva dintre filmele care beneficiază de coloană sonoră compusă de Vangelis. Extrem de discret când e vorba de viața lui, a acordat totuși un interviu în 2005 ziarului britanic The Telegraph în care spune că nu are nici un copil nu pentru că nu și-ar fi dorit, dar numeroasele lui drumuri și nebunia lumii muzicale nu i-ar fi permis să se ocupe de un copil așa cum ar fi trebuit s-o facă.

Iar de aici încolo e vremea muzicii. Nu știu dacă într-o singură repriză sau în două, dar vom descoperi asta împreună pe parcursul zilei. Între timp am aflat că va fi doar repriza de acum, pentru că s-a gândit cineva să mă scoată în lume (asta însemnând pe coclauri), iar la așa ceva eu nu pot spune nu.

sursa: youtube (user – TOTALinformer.com)

sursa: youtube (user – Erwin Schrodinger)

sursa: youtube (user – pavel181971)

sursa: youtube (user – Corine Veysselier)

sursa: youtube (user – dealbnebun)

sursa: youtube (user – Romana Romani)

sursa: youtube (user – filmfreak14)

sursa: youtube (user – Mor.Kh)

Comentarii
 1. Ana spune:

  Ei da…ei da…..aici m-ai „strapuns” puternic! 😀

  • Călin spune:

   nu am făcut eu așa ceva, poate muzica lui Vangelis 😉

  • DJ Daniel spune:

   In completarea tuturor lucrurilor frumoase spuse aici despre Vangelis, as mai veni cu cateva… Vangelis a început să compună încă de la vârsta de 4 ani și a fost un muzician autodidact. A refuzat lecțiile clasice de pian și și-a construit cariera fără cunoștințe substanțiale de teorie muzicală. Este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile.
   Universitatea din Atena îi oferă titlurile de Doctor Honoris Causa și profesor emerit în anul 2008. A compus singur, dar a avut și numeroase colaborări. Împreună cu Jon Anderson a realizat câteva albume pe parcursul anilor 1980 și 1990 sub numele de Jon & Vangelis.
   Nedorind sa plictisesc, inchei cu un mic citat din Vangelis, rostit cu ocazia concertului de deschidere a amfiteatrului in aer liber din Katara, Qatar:
   „Ceea ce avem noi astăzi nevoie, mai mult decât orice, este să investim în frumos, pentru ca frumosul este armonia provenită din haos. În schimb, noi investim în haos, pentru că haosul este mult mai profitabil decât pacea… Frumusețea e un fel de seif pentru oameni. Și muzica la fel.”

   • Călin spune:

    mulțam mult de completare, e chiar binevenită, mai ales că eu am pregătit postarea pe fugă, fiind pe picior de plecare 🙂
    poate că aș mai fi putut spune că a studiat pictura, că a fost decorat în 1992 de Republica Franceză, cu rangul de Cavaler al artelor și literelor, că din 1995 există și o mică planetă care îi poartă numele. dar, cum ziceam, graba nu mi-a permis să zic mai multe 🙂

    • DJ Daniel spune:

     Multumesc la randul meu Calin, placerea a fost de partea mea, mai ales ca, fiind binisor trecut de o varsta avand prefix cifra 4 ( 🙂 ) am crescut cu muzica lui, bucurandu-ma enorm de fiecare data cand reuseam sa achizitionez sau sa ascult un vinyl cu Vangelis ( ne amintim cat de greu era… )
     Avand o meserie care-mi cere cat de cat obiectivitate, totusi nu pot sa ma abtin cand e vorba de Vangelis. A compus pentru inima si cu inima.

 2. domnuio spune:

  Excepțional !

Dacă ai ceva de zis, aici e locul. Bălăriile nu se acceptă!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.