Libertatea individului este unul din marile câştiguri ale epocii moderne, este unul din lucrurile care diferenţiază societatea actuală de evul mediu sau de alte perioade istorice. Cât de bine îşi gestionează fiecare acest drept, cât de bine înţelege până unde se întinde acea libertate şi unde trebuie să se oprească, depinde de foarte mulţi factori şi nu am de gând să mă opresc azi asupra acestui subiect. Intenţionez însă să mă opresc foarte pe scurt asupra practicilor existente în anumite grupuri, practici pe care eu le consider total nesănătoase, desprinse parcă dintr-un film a cărui acţiune se petrece prin anii 1500-1600. Există şi la noi, dar şi aiurea, grupuri în care este interzis să ai o relaţie sau să te căsătoreşti cu cineva din afara grupului respectiv; grupul, în aceste cazuri, reprezintă de cele mai multe ori adepţii unui cult religios. Nu vreau să intru în polemici cu adepţii vreunui astfel de cult, dar o asemenea interdicţie mi se pare cel puţin bolnavă, iar individul sau indivizii care au considerat necesară o asemenea interdicţie fie nu au fost sănătoşi la cap, fie nu au ştiut niciodată ce înseamnă să iubeşti; fie amândouă deodată. Poţi impune unui om o multitudine de norme pe care să le respecte şi pe care acesta le va respecta, însă să pui bariere inimilor unor oameni, sentimentelor acestora, este total deplasat şi doar nişte minţi bolnave au putut născoci aşa ceva. Nu este nicidecum vreo poruncă venită de la Dumnezeu, nicăieri în Biblie nu scrie aşa ceva, este doar o „lucrătură” omenească penibilă, o barieră pe care un individ (sau mai mulţi) cu mintea rătăcită a considerat-o necesară, o barieră care nu ţine cont de om, de ceea ce simte el, o barieră care este cu totul împotriva legilor firii, care nu are nimic în comun cu normalitatea, o barieră care poate distruge vieţi şi poate mutila suflete.

sursa: youtube (user – dsotmFTW)

sursa: youtube (user – XOROWI)

sursa: youtube (user – remhq)

Comentarii
 1. Marius Bota spune:

  Libertate inseamna sa poti sa faci ceea ce trebuie facut, nu ceea ce vrei! E greu sa fii liber, asa ca de ce sa nu ne limitam spatiile de manevre cu ceva omenesc!?

 2. anastasia spune:

  Libertatea nu este, după părerea mea, unul din marile câştiguri ale epocii moderne. Din multe puncte de vedere. Nici nu sunt sigură că în aşa-zisa epocă modernă suntem liberi, dar să nu polemizăm…
  Porunca Domnului este să ne iubim unii pe alţii, cum ne-a iubit El… cum interpretează fiecare însă… Interese de tot felul, egoism, orgoliu, incultura etc. au dus la interpretări personale şi schimonosiri interioare, cu rezultatele pe care le vedem cu toţii. Dacă am avea dragoste, totul am vedea prin dragoste.

 3. Melly spune:

  Bariere nefiresti exista si intre oameni de aceiasi religie, dar de conditie sociala diferita.
  Pe mine mama fostului nu m-a vrut ca nu am facultate si ca parintii mei sunt simpli muncitori. Cinstea si dragostea a valorat mai putin ca o diploma universitara … si uite asa am ramas eu solo.

  • Călin spune:

   încă suntem sclavii unor mentalităţi medievale şi e al naibii de trist că se întâmplă ca de pe urma unor astfel de mentalităţi să aibă de suferit oameni…

 4. marian spune:

  In acest caz acele ” grupuri ” sau popoare se numesc arieni .Cat despre amestecul de rase si religii ce rezulta in urma uniunii dintre doi indivizi { barbat si femeie evident …dar ce credeai ?} se numeste metis si …din pacate nu este acceptat de catre niciuna dintre parti .Dimpotriva devine un paria doar pentru ca cei doi …barbat si femeie au pus ” dragostea ” deasupra unor norme , deasupra unor legi .Ce cezi ca Dumnezeu a fost nebun atunci cand a dat o lege prin care interzicea relatiile dintre cei ce nu aveau aceeasi culoare a pielii sau aceeasi credinta ??Stia el ce stia saracu ‘! Sa nu ti se para „interdictia bolnava ” pana nu esti in locul urmasilor celor doi ce aleg { in numele …”dragostei ” fireste } sa incalce niste legi , niste reguli …oricat de arbitrare ar fi acestea ! Stiu ce spun deoarece sint un ….urmas . Pentru familia tatalui meu am fost doar un…roman spurcat , iar pentru familia mamei…un tigan jegos iar asta, m-a urmarit TOATA VIATA …chiar si dupa ce …”cei doi ” au incetat sa mai existe . Deci acele brick trebuie sa ramana acolo in „zidul” din care provin, deoarece acel ” zid ” n-a fost ridicat aiurea. O intrebare de 1.000.000 de E : ti-ar place ca fica dumitale sa se casatoreasca ” din dragoste ” fireste , cu un negru sau un …chinez ? Cam ce ai spune daca fiul dumitale s-ar casatorii { din dragoste …fireste } cu o….lapona sau o tipa din triburile alea zuluse ? Evident Pinck Floyd bate de la distanta pe R.E.M .Excelent alese melodiile .Merci fain !

  • Călin spune:

   eu nu vorbeam de popoare, de etnii, de rase, dar chiar şi în cazul ăsta diferenţerile mi se par aberante. mă refeream la „grupuri închise”, la religii care interzic căsătoria cu persoane din afara grupului. se iau două persoane X şi Y, ambele blonde, cu ochi albaştri; singurul lucru care le diferenţiază e religia, iar religia unuia sau a amândurora le interzice să se căsătorească cu cineva care aparţine unei alte confesiuni. inima nu prea le are cu religia, nu ţine cont de criterii de genul ăsta iar bariere de această natură mi se par artificiale, nefireşti, de domeniul absurdului.

  • rusescugeorge spune:

   Acele ziduri au fost ridicate total aiurea,de niste indivizi ce nu intelegeau motivele pentru care exista diferente intre oameni.Din pacate,chiar si azi,exista semeni care,desi inteleg motivele pentru care sunt diferente intre oameni,traiesc cu ideile transmise de inaintasi.
   Metisul trebuie sa vada dincolo de ipocrizia inaintasilor si a celor ce-l cred un paria,pentru ca el,metisul,este rezultatul iubirii…rezultatul evolutiei ! Europa este un continent populat ,in mare parte , de metisi :),de metisi ce au impresia ca sunt arieni,in realitate sunt niste arieni manjiti cu sange de pe toate continentele pamantului !
   Cat despre cultele religioase ce se inchid fata de lumea inconjuratoare…aceeasi parere…aceiasi ipocriti!!!
   Ce motiv as avea sa nu-mi las fata sa se marite cu un negru,chinez,lapon?Culoarea diferita sau religia,nu vor fi un impediment in calea fericirii copilului meu !La mine primeaza alte valori…cele morale !

   • marian spune:

    @rusescugeorge Poate ca-ti vei lasa fata sa se marite cu un negru , chinez sau…lapon insa numai daca acel tip va fi blindat de gologani , altminteri…ma indoiesc stimate prieten .La aia cu religile si cultele religioase ce sa inchid fata de lumea inconjuratoare sunt insa TOTAL DE ACORD : IPOCRIZIE !

Dacă ai ceva de zis, aici e locul. Bălăriile nu se acceptă!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.