Mi-ar plăcea al naibii de mult să pot face un experiment. Să pun în mâna fiecărui locuitor al planetei ăsteia câte o coală de hârtie şi un creion şi să îi spun să se descrie în câteva cuvinte. Prin „fiecare locuitor” înţeleg fiecare individ de la 15-16 ani în sus, fie că e preşedinte de stat sau salahor, fie că e academician sau semianalfabet,  fie că are sute de milioane în conturi sau e cerşetor. Nu ştiu de ce, dar sunt aproape convins că 95 % (ca să nu zic 99 %) s-ar descrie în culori extrem de favorabile, şi-ar face un „portret” în care s-ar regăsi exclusiv calităţi. Mi-ar fi dat să descopăr, probabil, că pedofilul sau traficantul de droguri sunt oameni plini de calităţi, că au nişte principii morale extrem de sănătoase, iar vinovată pentru că au ajuns ceea ce au ajuns e doar conjunctura nefavorabilă. Mi-ar fi dat, probabil, să constat cu stupoare că cei care pun la cale războaie au nişte suflete curate, de copil şi sunt mânaţi în ceea ce fac de cele mai nobile idealuri. Mi-ar fi dat, probabil, să aflu că tot ceea ce e rău, murdar, abject, este de fapt bun, curat şi frumos, doar că perspectiva din care privesc eu lucrurile este una greşită. Sau poate nu este deloc una greşită, iar imaginea pe care mulţi dintre semenii noştri, mult prea mulţi, din păcate, o au despre ei este una alterată, deformată, care nu are absolut nimic în comun cu realitatea, cu ceea ce sunt ei de fapt. Altfel, de unde atâta ură şi atâta răutate într-o lume mult prea plină de oameni frumoşi şi buni?

sursa: youtube (user – daftpunk972685)

sursa: youtube (user – TheJammingDude)

sursa: youtube (user – Louvers)

sursa: youtube (user – messalina79)

sursa: youtube (user – PorkerTinker)

sursa: youtube (user – jackwarshaw)

Comentarii
 1. Ești balanț, în consecință ești idealist.

 2. Viciile sunt multe… si oamenii au invatat, ca sa poata trai cu ei insisi, sa isi compare viciul cu al altora sau cu alte vicii, despre care cred ca sunt mai nocive, mai de nesuportat. Poate ca nu exista om sa nu aiba vicii iar viciile par sa se inmulteasca de la o zi la alta. Poate si toleranta celorlalti este de natura sa-i incurajeze. De asta poate să ţi se pară că ei se văd în „culori pastelate”, iar dacă s-ar descrie probabil că ar omite parte din ceea ce ştiu că sunt.
  Daca ai citit cartea lui Oscar Wilde „Portretul lui Dorian Gray” (sau ai vazut filmul) iti dai seama ca Dorian s-a folosit de faptul ca pe fata lui nu erau urme ale multiplelor vicii, tabloul fiind cel care suferea transformari… tradand josnicia si lipsa de suflet la care ajunsese.
  Deci una din oprelisti ar fi faptul ca se vede sau nu cea ce ai facut… Iar daca nu se vede, daca nimeni nu stie, daca nimeni nu dezaproba… vei continua. Odata ajuns pe panta luneci la vale. Foarte putini oameni se opresc si realizeaza ce fac… constientizeaza ca e rau si se opresc. Cei mai multi se afunda, devin din ce in ce mai condusi de viciile lor, consolandu-se cu ideea ca sunt altii mult mai rau decat ei. Daca cineva fumeaza – zice ca bine ca macar nu e alcoolic, daca e alcoolic bine ca nu e narcoman, daca e narcoman…, bine ca nu e… altceva… oricum mai rau (violator, criminal… etc). Omul îşi găseşte uşor scuze, pentru orice.
  Dar sunt şi foarte mulţi oameni buni. Eu am întâlnit în viaţa mea oameni care mi-au schimbat în bine cursul vieţii. Eu am încredere că lumea poate fi bună, că oricât de viciată şi coruptă ar fi se poate schimba.

  • Călin spune:

   Mi-ar plăcea să pot spune şi eu acelaşi lucru, să cred că lumea poate fi bună, doar că mie mi se pare tot mai putredă pe zi ce trece, că lucrurile au cam luat-o razna, că societatea e tot mai bolnavă, iar noi suntem probabil la fel de bolnavi ca ea, chiar dacă nu ne dăm seama de asta. Nu spun că nu sunt şi oameni buni, sunt, dar parcă tot mai puţini, tot mai greu de găsit…
   Da, am citit „Portretul lui Dorian Gray”, e o carte ce nu trebuie ratată 🙂

 3. Andreotti spune:

  nu știu ce să zic, căline…mai pritocesc un pic!:)…întrebările sunt atât de multe iar răspunsuri?….

 4. Doru spune:

  Inedită abordare, colosală interpretare, boier dumnevoastră!
  Respectul meu!

 5. Laura spune:

  Mi-a placut postul, a fost pe sufletul meu, ca si muzica. Pacat ca nu traim intr-o lume de oameni buni..

 6. Pishky spune:

  cum faci tu.. ca mereu le potrivesti de minune! Preferata mea ii When the children cry, aia ma unge pe suflet! !

 7. romanianstampnews spune:

  Poate că merge şi piesa asta…

Dacă ai ceva de zis, aici e locul. Bălăriile nu se acceptă!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.