nu sînt o oaie, nu îmi place spiritul de turmă, nu ştiu cum e să nu îţi pui întrebări şi să mergi într-o anumită direcţie doar pentru că şi alţii fac acelaşi lucru. puţini sînt cei care ajung la sufletul meu, şi mai puţini cei care reuşesc să rămînă acolo; la fel, puţine sînt blogurile despre care pot spune că îmi plac, iar numărul lor parcă e în scădere. probabil vă întrebaţi ce legătură are introducerea asta în care am vorbit despre spirit de turmă, despre suflet, cu blogosfera. eu zic că are, dar vom vedea cînd vom ajunge la final.

blogosfera, ca orice comunitate, are anumite reguli după care se ghidează; unele or fi bune, nu pot contesta asta, altele or fi mai puţin bune. nu mă voi apuca eu să judec care din aceste reguli sînt bune şi merită respectate şi care, dimpotrivă, nu prea au nimic bun în ele. în cele de mai jos am să vorbesc mai degrabă despre modificările în comportamentul meu faţă de bloguri, blogroll, bloggeri, lepşe şi alte cele cu care ne întîlnim prin blogosferă.

1. blogroll – poate aţi observat deja, ori poate nu, dar blogroll-ul meu a început să se subţieze şi va continua şi în perioada următoare, pentru că vreau să las acolo numai blogurile pe care le vizitez în mod frecvent, blogurile unde mă simt bine. nu am nimic cu ceilalţi, însă anumite bloguri abordează teme care mie fie nu îmi sînt foarte la îndemînă, fie pur şi simplu nu îmi plac; nu e vina autorilor că temele alese de ei nu-s pe gustul meu, totul se reduce strict la gusturi aici;

2. reciprocităţi – reciprocităţile artificiale, reciprocităţile impuse nu au fost niciodată pe gustul meu. că se poartă e treaba lor, asta nu înseamnă că le veţi întîlni şi la mine. dacă cineva mă adaugă în blogroll e problema lui, o face poate pentru că îi place muzica de aici; asta nu înseamnă însă că automat îi voi introduce şi eu blogul în blogroll, pentru că dacă nu îmi va plăcea nu o voi face nici într-o sută de ani. nu e vorba de rank-uri, de topuri sau alte de-astea, e vorba de „a plăcea” sau „a nu plăcea”. dacă cineva lasă un mesaj pe un blog, aşteaptă la rîndul său o vizită şi un mesaj; de la mine iar nu veţi avea parte de aşa ceva; chiar dacă vizita nu e exclus să o fac (dacă timpul îmi permite), mesaj voi lăsa doar în măsura în care articolul îmi va plăcea şi voi avea ceva de spus. nu îmi stă în obicei să bat cîmpii cu graţie, să las mesaje de genul „vai, ce mişto”, „hi, hi, hi”, „ha, ha, ha”, doar de dragul de a lăsa o urmă a trecerii mele pe acolo. nici la „like„-uri, indiferent unde ar fi ele, nu voi răspunde cu aceeaşi monedă decît dacă îmi va plăcea postarea respectivei sau respectivului. ping-urile vor fi singurele la care voi răspunde cu aceeaşi monedă, pentru că mi se pare firesc să procedez în acest mod; pe utilizatorii altor platforme am să îi rog să mă anunţe cînd dau un ping către blogul meu, pentru că de regulă nu apar la mine.

3. lepşe – nu mi-au plăcut niciodată temele impuse, indiferent că e vorba de un text pe o anumită temă sau de postarea uneia sau mai multe imagini. să scriu pe o temă impusă e ca şi cum aş încerca să scriu cu mîna stîngă, iar din cauza asta nici nu prea are ce să iasă mai de Doamne-ajută. mai nou am văzut că se poartă lepşe de genul „desktop de blogger” (împotriva căreia chiar nu am nimic de obiectat), care a fost urmată de „telefon de blogger”, care mi se pare o aberaţie mai mare decît cel care a creat-o; aştept cu nerăbdare lepşe care să se cheme „lanţ de blogger”, „cuptor cu microunde de blogger” sau, de ce nu, „chiloţi de blogger”. nu am nimic împotriva „miercurii fără cuvinte” sau postărilor de la „life in pictures”, dar înafara creşterii artificiale a numărului vizitatorilor nu văd ce finalitate au. dacă vreau să văd nişte imagini deosebite sînt suficiente bloguri ale unor fotografi talentaţi, e plin internetul de poze cu adevărat deosebite. nu mă pot entuziasma cînd văd o poză ce reprezintă un lighean pe jumătate plin cu apă, după cum nu pot pica în extaz de 30 de ori consecutiv, văzînd poze care conţin cam la nesfîrşit aceleaşi patrupede. prin urmare, am decis să nu mai particip la nici un fel de leapşă decît în cazuri extreme, cînd acea leapşă chiar îmi place şi îmi spune ceva.

poate rîndurile de mai sus au reuşit să deranjeze pe multă lume, deşi nu asta era menirea lor; cei care au înţeles ce şi de ce am scris cele de mai sus şi care vin pe la mine pentru că le place ceea ce postez, sînt convins că vor veni în continuare. cei care se vor simţi jigniţi (deşi nu am vrut să jignesc pe nimeni şi cred că nici nu am făcut-o), probabil nu vor mai veni, dar pînă la urmă nu ştiu dacă asta e vreo mare pierdere, pentru că oricum nu dau doi bani pe statistici, liste şi poziţii în te miri ce topuri.

sursa: youtube (user – RoadRunnerUK)

Comentarii
 1. tu1074 spune:

  perfect de acord cu tine,cu ce ai spus !

 2. […] Schtiel, Silance, Hidalgo, Ioan Usca, Manole, Coltu‘, Androxa, Teo, […]

 3. […] Teo Negura,  Coltu,   Danutz,   Gabriela Elena,   Pluta,   Mesterul,  Mirela. Share […]

 4. geanina spune:

  draga Calin, nu am nimic de obiectat, sunt deacord cu tot ce ai povestit mai sus poate pt ca si eu fac parte din aceeasi categorie! nu ma simt obligata de catre nimeni la vizite cum nici eu la randu-mi nu oblig pe nimeni sa ma viziteze si nu am cerut nicodata asta nimanui.
  lasan gluma la o parte am fugit repede sa vad daca mai exist in blogroll :))) m-am linistit sunt acolo cine stie pt cat timp :P. iar patrupedul meu sper ca nu te-a plictisit prea tare. chiar de a facut -o asta e viata si eu la patruped nu renunt :))).
  sa ai o noapte linistita!

  • Călin spune:

   vezi tu, blogul tău are ghinionul să fie unul din cele pe unde îmi place să hălăduiesc, aşa că va mai sta mult şi bine în blogroll; nu de alta, dar pozele tale îmi spun ceva. cît despre patrupede, chiar nu am nimic cu ele, dar parcă e inflaţie de poze cu patrupede prin unele părţi, poze din care unele numai reuşite nu-s; prin urmare, cu pozele am mai degrabă ce am 😉 . iar cîinii chiar îmi plac, aşa că…înţelegi tu ce vreau să zic 😀 .
   o zi faină!

 5. Tanya spune:

  🙂

 6. pandhoraa spune:

  esti un tip hotarat tare 🙂
  este important sa spui si sa faci ce simti….
  totul se reduce la ce asteapta fiecare de la acest spatiu virtual…aceste asteptari se reflecta si in comportamentul lor bloggeristic…tu ai spus foarte clar ce iti place si ce nu,ce vei face si ce nu…
  pe mine cel mai mult streseaza chestia asta cu ping-urile…inteleg ca pentru multi este importanta pozitia in Zelist si ca ele conteaza…pentru mine nu conteaza nici ele si nici pozitia pe care o ocup in Zelist…ideea ca cineva asteapta si poate este nemultumit pentru ca nu-i intorc ping-ul ma face sa ma simt aiurea…dar pe mine chestia asta chiar nu ma intereseaza…

  • Călin spune:

   drept să spun, nici pe mine nu mă entuziasmează ping-urile, dar oricum nici nu aştept reciprocităţi; dacă cineva îmi dă ping, voi da şi eu, pentru că mi se pare oarecum de bun simţ; dacă dau eu, asta nu înseamnă că aştept sau contabilizez minunile astea, de care chiar nu îmi pasă; eventual mă enervează că îmi mai mănîncă şi ele din timp 🙂 .

 7. Călin, deşi sunt de acord cu tot ce ai scris cap-coadă, eu ca mai în vârstă (nu-mi place să zic bătrână), gândesc că ai făcut risipă de timp, de cuvinte , energie şi ti-ai şi indus o stare (trecatoare ce-i drept) de stress! Eu procedez exact aşa cum ai scris tu de la prima postare şi până acum, fără să anunţ în vreun fel, fiindcă nu mi se pare că trebuie să dau cuiva explicaţii în legătură cu ceea ce fac! Când mi-am propus să fac un blog nu m-am gândit să mă subordonez cuiva şi nici prin cap nu mi-a trecut că trebuie să dau din coate împotriva principiilor mele numai pentru a urca în vreun top altfel decât cinstit, sau pentru a face pe plac cuiva.
  Sper că am reuşit să exprim exact ceea ce am gândit şi nu-mi vei interpreta comentariul ca un reproş ci ca un sfat de la bunici pentru nepoti: în viaţă să nu dai explicaţii decât în faţa conştiinţei tale şi în situaţii de forţă majoră.
  Gândurile tale din postare sunt în perfectă concordanţă cu principiile mele! Tocmai te intrebam pe blogul purceilor simpatici când ai timp să scrii pe două bloguri!!
  Un… P.S . Miercurea tăcută şi Life mi se par ok , bune în pana de inspiraţie, bune când ai ceva deosebit de arătat şi nu e musai să spui prezent de fiecare dată!
  O seară frumoasă!

  • Călin spune:

   nu cred că am vrut să dau explicaţii nimănui, am vrut doar să pun lumea în gardă, să ştie ce nu e cazul să aştepte de la mine, atîta tot. nu am criticat neapărat Miercurea sau Life, cît mai degrabă conţinutul aproape identic al multor, foarte multor postări; plus că multe din poze lasă muuuult de tot de dorit. eu nu voi mai posta acolo tocmai pentru că nu pot fi fals, nu pot să mă prefac entuziasmat în faţa unor imagini care nu îmi spun nimic (multe din ele, nu toate).
   nu am interpretat nimic greşit, staţi liniştită 🙂 . o noapte senină să aveţi!

 8. […] , Zazuza , Ana , Ora25 , Greiere , Amuleta , Deea , Inda , Cella , Schtiel , Calin , Cristi , Rokssana , Androxa , AliceG , Hanny-Bunny , Principessa , Vania , Caius , Ilarie , Ana U […]

 9. […] , Zazuza , Ana , Ora25 , Greiere , Amuleta , Deea , Inda , Cella , Schtiel , Calin , Cristi , Rokssana , Androxa , AliceG , Hanny-Bunny , Principessa , Vania , Caius , Ilarie , Ana U […]

 10. Pishky spune:

  Prin postul asta te-ai descarcat… nu stiu daca am dreptate dar se pare ca astea sunt „conditiile” impuse de tine pentru tine, ca sa continui cu acest blog. Ma bucura faptul ca ai sa continui cu promovarea muzicii bune.. cu informarea noastra pe plan muzica si pentru asta nu pot decat sa iti multumesc!

  • Călin spune:

   nu ştiu dacă termenul e cel mai potrivit; nu cred că m-am descărcat, am spus ce nu îmi place, dar mai ales ce nu voi face, ca să ştie oamenii la ce să se aştepte 😉 . iar cu muzica, vom merge înainte, că de-aia e un colţ cu muzică pe aici.

 11. psi spune:

  călin, câtă vreme bloggingul este o activitate care îţi mănâncă timp ţie, nu altcuiva, nici eu nu înţeleg reciprocitatea şi nici nu o promovez.
  în multe privinţe sunt de acord cu postarea ta de astăzi. şi nu mă miră. 🙂

  • Călin spune:

   măi, să fie, dar chiar nimeni nu vine să mă ia de gît? 😀
   sînt obiceiuri care mie îmi displac şi pe care nu le voi practica indiferent despre cine a fi vorba în propoziţie, oricum eu fac de plăcere ceea ce fac pe aici, sperînd că pot aduce cîteva clipe de bucurie în nişte suflete. iar asta nu cred că-i puţin lucru. o seară frumoasă la Braşov!

   • psi spune:

    călin, nu am de ce să te iau de gât! bloggingul se bazează pe „vreau” nu pe „trebuie”. politeţea exacerbată, complimentele şi zaharicalele inutile, ori eternele ziceri din care citez: „te-au adăugat în blogroll, vezi să faci şi tu la fel”, „ţi-am scris 15 cuvinte, ia vezi câte îmi scrii”, „să-mi dai link, să cresc în nu ştiu care top” şi multe altele nu îşi au locul în preocupările mele.
    pur şi simplu sunt de acord cu tine. când n-o să fiu, o să îţi scriu şi asta.
    seară bună să ai!

    • Călin spune:

     nu am zis că tu, ziceam în general. cînd nu îi mai fi de acord, chiar te rog să îmi spui, pentru că şi eu voi proceda fix la fel; că aşa îmi place 😀 . o noapte senină!

 12. anastasia spune:

  Felicitări!
  Sunt de acord cu tine în tot ce spui şi mă bucur că ai luat această hotărâre.
  Şi eu vizitez, dar comentez numai când am ce..

  am citit mai sus că te aşteptai la critici.
  de ce?
  toţi ne-am săturat de măşti
  ai spus ceea ce gândesc mulţi, dar poate nu au spus-o.

  nu mă mai lungesc, o seară frumoasă!

  • Călin spune:

   da, chiar mă aşteptam şi încă mă aştept la critici, pentru că trocurile astea ieftine sînt foarte răspîndite, iar ce am scris eu poate deranja. dar nu cred că e problema mea, eu am spus exact ce gîndesc, fără a ataca pe cineva, doar nişte obiceiuri care îmi displac tot mai mult. o seară frumoasă să aveţi!

 13. Cristi spune:

  Asta cu „chiloti de blogger” e tare de tot! 😆

 14. Luna patrata spune:

  „Chiloţi de blogger” sau ” chiloti pe blogger”? Ca nu am inteles… 😛
  Lasand gluma la o parte, imi place la nebunie cand oamenii spun ceea ce gandesc asa deschis si ..verde(-n fata) si mi se pare absolut normal ca fiecare sa aiba propriile reguli, criterii, chestii din astea. Da, mie chiar imi place mult de tot ce si cum ai scris. Astept acum curioasa sa vad reactii. 😀

  • Călin spune:

   în funcţie de preferinţele bloggerului 😉
   şi mie mi se pare absolut normal să spun ce gîndesc, chiar dacă prea puţini apreciază asta; dar nu am ce să fac, aşa sînt eu, am lipsit atunci cînd s-a predat minciuna şi nici nu vreau să învăţ ce e. ce reacţii va avea sînt curios şi eu, mai ales că nu mă aştept să fie doar reacţii pozitive 🙂

 15. rokssana spune:

  foarte clar ….nu esti singurul care gandeste asa…..

 16. rusbianca spune:

  Bun bun! Foarte bine spus, fiecare sa puna exact ce isi doreste in blogroll. Nici eu nu sunt de acord cu lepsele, desi ma trag multi de maneca, mai ales la capitolul reciprocitate….domnule, ti/am cerut eu sa ma postezi pe mine la tine in casa? Nu, daca ai facut-o , stii tu de ce. Nu te astepta sa fac la fel 😉
  Cat despre like-uri..oho istorie lunga 🙂

  • Călin spune:

   eu mă aşteptam la critici după postarea asta, nu să îmi zică lumea că e de acord cu mine 😉 . dar dacă mai sînt şi unii care gîndesc tot cam aşa, înseamnă că nu oi fi defect de tot 😀

 17. Mirela spune:

  Călin, asta cu “chiloţi de blogger” ar face vâlvă, ai avea o mulțime de participanți și eu sigur m-aș amuza! Ce zici!? Stai, nu da, că-i al tău monitorul! 😉

Dacă ai ceva de zis, aici e locul. Bălăriile nu se acceptă!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.