linişte

Posted: 07/01/2012 by Călin in gânduri
Etichete:, , , , , ,
Inscripţie

Tot ce se poate-nţelege
E fără speranţă şi lege

Şi creşte dospind în eres
Tot ce e fără-nţeles.

            Ana Blandiana

e linişte…o linişte tălîmbă, bolnavă, pe care aproape poţi să o atingi, să o pipăi, să îi desluşeşti contururile. nu o tulbură aproape nimeni, nimeni nu îndrăzneşte să ridice vocea, nimeni nu îndrăzneşte să se ridice în picioare şi să vorbească, nimeni nu îndrăzneşte să strige, să urle, să condamne. o masă inertă, tăcută, o masă care la adăpostul tăcerii îşi asigură locul într-un anumit blogroll şi poziţia în nişte liste nenorocite.

poate de vină e sîngele grecesc, puţin cît e el, care îmi curge prin vene, poate asta e cauza pentru care nu suport mîrlănia şi mitocănia, pentru care nu pot să tac, pentru care nu pot ierta o insultă ordinară venită de la, vezi Doamne, o prea-cinstită faţă bisericească. poate de asta încerc să îi trezesc şi pe alţii din letargie, să îi fac să ia atitudine, să îndrăznească să spună ceva, dar nu ştiu de ce am senzaţia că mă lupt cu morile de vînt. probabil sînt unii care mă şi condamnă pentru că mi-am permis să spun ceva, să condamn un gest abject al unui preot, dar asta chiar nu mă interesează absolut deloc.

taci, bloggere român, ai învăţat la viaţa ta că tăcerea e de aur, iar capul plecat sabia nu-l taie. taci, pentru că tăcerea ta îţi asigură un loc călduţ în vreun blogroll şi nu te va face să pierzi cîteva poziţii în nişte amărîte de topuri sau liste, dar nu uita că tăcerea ta aduce puţin şi a complicitate, că e semn de laşitate şi nu uita nici că următorul care va fi făcut albie de porci s-ar putea să fii chiar tu. taci, bloggere, e dreptul tău pînă la urmă, dar dacă mîine sau poimîine vei fi etichetat ca fiind un „porc abject” sau în vreun alt fel, nu te aştepta să strig în locul tău, pentru că nu o voi face. tăcerea ta îmi dă de acum încolo şi mie dreptul să tac.

sursa: youtube (user – XxjUdAs85xX)

poate nu ar strica să le faceţi şi lor o vizită: luna pătrată, psi-words, teo negură, peter, vultureşti, geanina, pegas motorizat, octocat, mirela, zinnaida

update (sau erată, sau cum vreţi voi): liniştea asta nu a fost chiar mormîntală, au fost cîteva voci care şi-au spus fără să ezite părerea, care au condamnat gestul total deplasat al respectivului preot, iar pentru ei am tot respectul.

prin cele ce le-am scris mai sus nu am vrut să insult pe nimeni, nu am „evaluat” pe cineva anume, nici nu am judecat pe x sau pe y. doar că tăcerea noastră, lipsa noastră de reacţie duce la perpetuarea unor astfel de comportamente aberante, de mahala, lucru care ar fi de dorit să nu se întîmple. şi ar fi de dorit să nu se întîmple pentru noi toţi.

Comentarii
 1. […] la Sala Palatului:Adrian Voicu, Alex Mazilu, Alexandru, Călin, Cartim, Coolnewz, Fosile și pietre și toți ceilalți iubitori de arte și artiști […]

 2. pandhoraa spune:

  n-am mai trecut cateva zile pe aici si uite ca te gasesc suparat…
  a trebuit sa merg „pe firul apei” ca sa inteleg ce s-a intamplat…
  Teo e un tip special,cu o sensibilitate aparte…chiar daca nu comentez si nu trec des pe la el…imi place…nu stiu nimic despre celalalt…
  indiferent daca este sau nu preot (parca asta spuneai cuiva ca este ocupatia lui) nimeni nu ii da dreptul sa eticheteze pe cineva…despre preoti si despre harul cu care ar trebui sa fie inzestrati acesti „slujbasi ai Domnului” s-a scris si s-a vorbit in media mult si bine…
  concluzia este una singura…ori te nasti cu acest har si asta se simte…ori esti doar un angajat care profeseaza pe baza unei pregatiri…si asta se simte…
  Teo a facut clar referire la ultima categorie…si atunci?care ar fi problema?
  stau lucrurile altfel decat a spus el?
  din punctul meu de vedere religiile sunt adevaratul ” turn al lui Babel”…

  un w-end linistit iti doresc si ma bucur mult ca ai fost alaturi de prietenul tau 🙂

 3. Cristi spune:

  Vezi că-ţi faci involuntar rău dacă te mai superi mult şi scrii pe tema asta.

  • Călin spune:

   nu mai scriu pe tema asta, mi-a ajuns şi mie. că supăr pe unul sau pe altul nu ştiu dacă mă deranjează neapărat foarte mult, nu am ştiut niciodată să fiu o persoană comodă, care să tacă şi să facă aşa cum face majoritatea. eu sînt eu şi fac ceea ce consider de cuviinţă, ceea ce cred eu că ar trebui făcut. dacă majoritatea preferă să tacă, să se comporte ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic, e problema ei.

   • Cristi spune:

    Dacă poţi să scrii în continuare fără să te afecteze, fă-o. Eu sunt sătul de ceartă şi de oportunişti în viaţa reală. Teo, prin condeiul lui, poate să ducă singur o polemică.

    • Călin spune:

     că e plină lumea de oportunişti, ai perfectă dreptate; certurile, pe de altă parte, nu duc la nimic bun şi de cele mai multe ori se transformă într-o bălăcăreală. eu am cam zis ce am avut de zis, am zis şi ce mă doare, poate nu la modul cel mai subtil cu putinţă, dar aşa-s eu, mai direct; de aici încolo nu văd ce aş mai putea zice, după cum nu văd nici de ce aş mai zice ceva; am făcut ceea ce am considerat eu că trebuie să fac. Teo ştiu că e capabil să ducă de unul singur o polemică, dar eu cred că nu e neapărat vorba de Teo sau de insulta în cauză; eu zic că dacă o să tăcem în continuare, dacă nu vom lua atitudine la astfel de reacţii deplasate, ele vor continua să apară. aici cred că e buba.

 4. anastasia spune:

  să-ţi spun drept, m-am mâhnit peste măsură ceea ce s-a întâmplat.
  nu ştiu dacă slujeşte, sau unde, cert este că m-a durut inima auzind de încă un caz….
  şi încă în plină sărbătoare!

  eu nu cred că te-ai agitat prea mult, cred că ai făcut exact ce ne cere Domnul: ţi-ai pus sufletul pentru prietenl tău.
  mi-aş dori şi eu un asemenea prieten.
  ceilalţi au arătat cine sunt, căci în încercare se cunoaşte omul.
  nu te mâhni, Teo ţi-e prieten, poate şi alţii… mulţumeşte-i Domnului pentru ei.
  cât despre restul… inima omului e foarte schimbătoare, nu-i judeca prea aspru.

  iartă-mă că m-am băgat, eu nu vă cunosc, de fapt, pe nici unul.
  o zi liniştită!

  • Călin spune:

   nici eu nu ştiu dacă slujeşte, nici măcar nu mă interesează asta şi nici nu cred că e relevant. gestul în sine e deplorabil oricum, indiferent din partea cui ar veni un astfel de gest. pe ceilalţi nu îi judec; unii poate chiar nu au habar despre ce e vorba şi atunci preferă să stea deoparte (atitudine chiar justificată), pe alţii poate nu-i interesează, pentru simplul motiv că nu-i afectează direct (doar că pe viitor s-ar putea trezi ei în aceeaşi situaţie), iar alţii preferă să tacă pentru că aşa e cel mai comod. chiar nu judec pe nimeni, doar că atunci cînd vor fi alţii în situţia lui Teo am să stau şi eu deoparte şi am să mă uit ca la circ.
   o zi frumoasă să aveţi!

 5. Zina spune:

  Călin, lupta la nivelul vorbelor, al declarațiilor și înfierării, nu aduce decât vrajbă. Fii atent, că, de la preotul incriminat, ai trecut acum la cititori. Nu judeca pripit, fiecare are o anume viteză de reacție, fiecare vrea să fie sigur că nu greșește adoptând o atitudine sau alta și așteaptă reacții de la ambele părți. Unii nici nu știu exact despre ce este vorba. Avem timp să luăm o atitudine, iar aceea să fie fermă și definitivă.

  • Călin spune:

   eu nu judec şi nu „reevaluez”, nu îmi stă în obicei. poate am fost puţin cam dur, poate că am mers cam prea departe, dar asta nu înseamnă că am vrut să jignesc în vreun fel pe cineva. fiecare reacţionează cînd vrea, cum vrea şi mai ales dacă vrea. doar că tăcînd nu facem decît să încurajăm astfel de comportamente deplasate, care vor continua să apară.

 6. marinelam spune:

  Deși nu contează ce spun, am să scriu vreo două vorbe.
  În primul rând mi se pare infect să jignești pe cineva, indiferent ce e, blogger sau nu. Tata spunea ”respectă-i pe cei din jur, așa te respecți pe tine însuți”. Băiatul ăsta nu pare să se respecte.
  În al doilea rând, evaluarea unei persoane de către altă persoană mi se pare un mare nimic. Cine îi dă lui dreptul să evalueze pe cineva? Încă nu s-a găsit omul perfect cu care cu care să fim, noi ceilalți, comparați ca să existe expresii sau acțiuni ca ”evaluarea unei persoane”.
  În al treilea rând, cum a ajuns cutărică de la așa-zisa lui reevaluare la atribuirea unei…nici nu știu unde s-ar încadra ceea ce a spus.
  În al patrulea rând, despre luat atitudine, stai calm! Românul e bun la dat din gură și cam atât. Eu sunt nebună și băgăreață dacă îmi exprim nemulțumirile față de acțiunile unora și dacă ridic capul. Iar faza asta pe care o practică cei mai mulți ” nu ne băgăm, nu e treaba noastră” este lipsă de respect pentru aproape. Știi= e treaba ta. Cu atât mai mult este și treaba ta dacă știi și ești total indignat/ă de ceea ce ai aflat.
  Mori de vânt, da. Bine spus! Dar cine să audă și să vadă? Surzii și muții, care săracii ar face ce trebuie făcut.
  Părerea mea este că acel cutărică are oarecere probleme legate de frustrări și altele. Cât despre articolul în cauză, este mai mult decât adevărat ceea ce se scrie acolo, fapt care-mi întărește opinia despre ”evaluatorul” în cauză.
  Și mai e ceva: dacă cel vizat de ”laude” nu a avut nicio recție, vorbele noastre sunt ca urletele lupilor la lună( deși ele primesc răspuns mereu). Ia uite de ce am zis eu că nu contează ce spun. Dar cum să taci frate, când toți …. se găsesc să ”evalueze”? Cred că am pățit-o de prea multe ori ca să mai pot fi indiferentă.
  P.S. Bună dimineața, căci tocmai s-a crăpat de ziuă. Să-mi fie cu iertare c-am scris a mea cugetare 😛

  • Călin spune:

   bună dimineaţa!
   mi-ai lăsat ceva de citit aici, nu glumă! 🙂
   cel vizat nu a tăcut, doar că reacţia lui a fost ceva mai puţin abruptă, mai puţin „prăpăstioasă” decît a mea. în privinţa celor pe care le-ai scris, nu pot decît să îţi dau dreptate.

 7. geanina spune:

  daca mi s-ar fi adresat mie…era o chestie dar asa…eu ce as putea face…sa ma cert cu omul pe care nu-l cunosc, om care a aruncat cu rahat in altul , pe care nu-l cunosc?!! e penibil sa ma bag in seama…cu oameni necunoscuti care pana in prezent nu mi-au adresat nicio injurie…mai mult decat sa nu fiu deacord cu acest tip de mizerii , eu ce as putea face!? sa intru pe blogul omului, preotului si sa ma cert cu el? nu se poate nici asa! am apreciat faptul ca ai luat atitudine …prima data, dar cred ca deja nu mai e treaba ta….mai ales ca nu ti- a zis nimic tie! lasa-l pe negura sa-si rezolve problema , daca ea exista! tu ce zici, gandind la rece?

  • Călin spune:

   gîndind la rece, eu am zis că din momentul ăsta tac. nu mă refeream la tine, mă refeream la unii care îi ştiu pe amîndoi, care se regăsesc în ambele blogroll-uri, dar care tac chitic. ce ai zis tu e foarte corect, nu ai ce face mai mult şi ar fi chiar deplasat să faci. aici m-am oprit oricum şi eu, pentru că mai mult de atît oricum nu pot face şi nici nu cred că aş fi în măsură. noapte bună să ai!

 8. Teo Negură spune:

  Eu ma intreb asa: daca acesti oameni care tac, de-ar merge la biserica, la liturghie, si l-ar vedea pe acel preot slujind si fataindu-se prin fata Sfintei Mese in pantaloni scurti si-n adidasi cu crampoane, mancand seminte si scuipand cojile-n jur, oare-ar tacea si atunci? Probabil ar zice asa: nu se poate, e preot!
  S-avem pardon! Ba uite, se poate: https://coltulcumuzica.wordpress.com/2012/01/05/cine-ne-da-dreptul/
  Daca un preot, chemat sa semene iubire si nu vrajba-ntre oameni, poate sa califice un om drept „porc abject” doar pentru ca i s-a parut ceva, acelasi popor credioncios si credul de ce oare nu striga? Poate pentru ca nu ii fusese atinsa intr-o maniera directa pudoarea, onoarea? Pentru ca se teme? Sau pentru ca e ult mai comod asa?
  Ratacim, zidindu-ne in fiecare zi ruinarea…

  • Călin spune:

   răspunsurile-s multe şi aproape că îmi e teamă să le caut. poate, nefiind român sută la sută, nu reuşesc eu să înţeleg foarte bine mentalitatea poporului ăstuia, căruia totuşi zice-se că îi aparţin.
   eu mă întreb ce s-ar fi întîmplat dacă lucrurile ar fi stat invers şi cel făcut troacă de porci ar fi fost preotul. oare şi atunci reacţiile ar fi fost la fel de puţine, ori ar fi apărut din neant a armată de apărători ai prea-cinstitei feţe bisericeşti? pînă la urmă, este vorba de doi oameni, nu de două nume, de două funcţii sau mai ştiu eu ce, iar reacţia ar trebui să fie identică, dar nu ştiu de ce mă îndoiesc că ar fi fost aceeaşi. şi mi se face tot mai silă…

 9. C.L.M. spune:

  Mi se pare ca te cam agiti:) omul nu se simte si gata ;))

  • Călin spune:

   nici nu e vorba de om pînă la urmă; e vorba de reacţia celorlaţi, sau mai bine zis de lipsa lor de reacţie. m-am agitat, recunosc, m-am agitat pentru că nu mi se pare firesc ca astfel de lucruri să se întîmple şi nici nu vreau să se mai întîmple.
   dar, şi datorită inerţiei, lipsei de reacţie a blogosferei, ele vor continua să se întîmple. dacă mîine sau peste o lună te-ai trezi că aşa, din bun senin, vine un oarecare şi îţi spune „vacă ordinară” ţi-ar cădea bine? nu prea cred, iar mie lucrurile de genul ăsta îmi fac greaţă. dar, dacă noi nu suntem solidari, orice sărit de pe fix poate spune ce vrea el, că tot nu-l taxează nimeni…m-am agitat, dar de azi încolo refuz să mă mai agit.

 10. Luna patrata spune:

  Hei,hei…nu e chiar asa, da? Unii au spus si mai spun inca, nu toata lumea tace, nu toata lumea se teme, nu toata lumea se limiteaza la comentarii balbaite si fara sens pe care mai bine nu le-ar face. Ok? 😛

  • Călin spune:

   da, adevărat, dar parcă sînt prea puţini cei care fac asta. dacă nu există solidaritate, dacă nu există un precedent, tot mereu va apărea cîte un scrîntit care să jignească, să insulte gratuit.

   • psi spune:

    ce te face, călin, să crezi că nu există precedent? din ceea ce ştiu eu din blogosferă au mai fost cazuri şi certuri. şi tot cu tăcere s-au tratat. 🙂

    • Călin spune:

     nu am zis că nu ar fi existat precedente, dar faptul că ne mulţumim să nu spunem nimic, să nu avem nici o reacţie, de parcă am fi legume, va încuraja manifestările de genul ăsta şi pe viitor.

Dacă ai ceva de zis, aici e locul. Bălăriile nu se acceptă!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.