cine ne dă dreptul?

Posted: 05/01/2012 by Călin in aberaţii, gânduri
Etichete:, , ,

prin blogosferă sîntem mulţi, de multe feluri, cu păreri şi convingeri cît se poate de diferite, şi e normal să fie aşa. mi s-a întîmplat nu numai o dată să nu fiu de acord cu ceea ce scria cutare sau cutare într-o postare sau în alta. dacă nu am fost de acord cu spusele autorului mi-am spus părerea pe un ton civilizat, folosind termeni decenţi sau pur şi simplu nu am lăsat nici un comentariu la respectiva postare. oricum, atunci cînd e vorba de comentarii nu sînt extrem de generos şi prefer să spun ceva doar dacă am cu adevărat ceva de spus, să bat cîmpii cu graţie nu îmi stă în obicei, să mă apuc să îl laud pe autor doar aşa, dintr-o politeţe de faţadă, iar nu îmi stă în fire, pentru că nu pot lăuda orice bazaconii.

pentru noi, specia asta ingrată, este foarte comod, foarte la îndemînă să lucrăm cu categorii, să punem etichete, să judecăm tot ce fac sau ce spun ceilalţi. dacă X spune ceva cu care nu sîntem de acord, automat vom spune că X e un prost; dacă ni se pare că spusele lui ne vizează în vreun fel (chiar dacă cei care văd deformat sîntem noi, iar X nu ne viza absolut deloc), vom spune imediat că este un gunoi, o javră, o lepră şi aş mai putea continua mult şi bine. poate altora le este foarte uşor să arunce cu noroi într-un om pe care nici măcar nu îl cunosc personal, poate le e foarte comod să îi aplice o etichetă şi să îl includă într-o categorie oarecare. cei care se pretează la aşa ceva, din punctul meu de vedere, nu merită altceva decît să fie ignoraţi, lăsaţi undeva deoparte, uitaţi într-un colţ unde să nu îi vadă şi să nu îi audă nimeni, pentru că nu merită să fie văzuţi şi băgaţi în seamă. respectul? da, teoretic el există, dar din păcate numai teoretic, sau din păcate numai pentru unii. cine sau ce ne dă dreptul să îi judecăm pe alţii, să aruncăm cu noroi în ce direcţie ni se năzare, să etichetăm fără pic de discernămînt? nu ne dă nimeni dreptul ăsta, doar că unii au impresia că ei sînt mai presus de oricine şi de orice şi ar avea acest drept.

postarea asta nu porneşte de la o experienţă personală, nu mi s-a întîmplat încă să mă insulte careva, deşi timpul nu e încă pierdut; ea vine ca urmare a reacţiei total deplasate (din punctul meu de vedere) a unui blogger oarecare la textul publicat de un altul, pe care întîmplător îl cunosc, reacţie în care au fost folosiţi termeni de-a dreptul jegoşi. iar dacă cineva se simte, îl rog să mă scoată din blogroll, pentru că nu mă simt bine ştiindu-mă acolo.

update: şi pentru că nu am de ce să mă ascund (oricum nu îmi stă în fire), e vorba despre articolul Şoricul, bideul şi Boboteaza publicat de Teo Negură şi despre această reacţie de pe facebook (imaginea poate fi mărită, e vorba despre ultimul comentariu din partea de jos a paginii):

Comentarii
 1. […] că lipsa de respect nu cu tăcerea celorlalţi se tratează. şi mă întreb retoric şi eu cine ne dă dreptul să aruncăm cu noroi şi ce anume clasament ne obligă să tăcem. în furtuna iscată eu nu ţin […]

 2. Marian spune:

  Degeaba , sau cam degeaba toata truda. Inca n-am vazut preot , ortodox si mai ales ….rus , care sa-si ceara …scuze unui mirean . Asa ceva nu exista in vocabularul si-n gandirea lor. Ei spun ca sint supusi doar lui Dumnezeu si ca atare numai aluia ai dau socoteala.Mare gresala deoarece, una din indatoririle unui preot este si accea de a fi UMIL… de a fi RABDATOR asa cum a fost si Iisus Hristos pe care acestia pretind ca-l slujesc.Daca Teo Negura l-a suparat cu ceva putea foarte frumos sa-i ceara socoteala { chiar daca nici macar asta n-ar avea dreptul s-o faca conform canoanelor bisericii} si termina balciul, asa insa….Face un imens deserviciu religiei , bisericii ortodoxe{ de parca mai era nevoie …si de asta} si …hainei preotesti, ca lui insusi ca slujitor al lui Hristos cred ca nu-l mai intereseaza avand in vedere faptul ca in loc sa stea in biserica…haladuieste pe bloguri.Sincer nu cred ca -si va cere scuze .

  • Călin spune:

   să fiu sincer, nici nu mă aştept să îşi ceară scuze şi nici măcar nu mă interesează dacă va avea vreodată bruma de obraz să o facă. pe undeva sînt aproape mulţumit că a avut ieşirea de ieri, i-am văzut măcar faţa şi ştiu cum să îl tratez de acum încolo. ca şi cum nu ar exista, pentru că, din punctul meu de vedere, nu mai există.

 3. pisicaru spune:

  Dualitatea unora e dureroasa mai ales cind au un nume cunoscut. Oare mai pot fii exemple de urmat pentru generatiile viitoare? cu siguranta NU.

  • Călin spune:

   dualitatea ca dualitatea, dar cu duplicitatea nu prea reuşesc eu să mă împac. şi nu cred că e vorba de nume, e vorba mai degrabă de coloană vertebrală, pe care o ai sau nu o ai.

 4. anastasia spune:

  Călin,
  Vania – Ioan Usca – Ioan Sorin Usca reprezinăă o singură persoană?
  Preotul care a publicat la editura Christiana „Vechiul Testament în scrierile Sfinţilor părinţi” (9 sau 10 volume)?

 5. Alexandra spune:

  Am inteles eu bine? Acest Vania e popa? Jegos oricum, iar daca e popa, de doua ori mai jegos!

 6. Luna patrata spune:

  Nimeni nu ne da dreptul asta care nici macar nu stiu daca exista. Mie mi se pare aiurea sa incep sa ma gandesc atunci cand scriu sau cand postez ceva pe blog ce anume cuvant sau expresie o sa deranjeze pe nu stiu cine, mi se pare aberant de-a dreptul. Pana la urma fiecare scriem ce dorim, cine nu vrea sa nu citeasca, iar criticile sunt acceptate in masura in care nu sunt depasite limitele bunului simt.
  Imi plac oamenii care iau atitudine deci imi place ce ai facut, indiferent despre cine ar fi fost vorba, lipsa de respect si depasirea anumitor granite mi se pare de neiertat.

  • Călin spune:

   dacă era vorba de un alt punct de vedere, dacă omul îşi argumenta poziţia, chiar nu aş fi avut nimic de obiectat. doar că ceea ce a făcut mi se pare lipsă de bun-simţ elementar, iar dacă am scris ceea ce am scris, nu am făcut-o pentru că era vorba de Teo, pe care îl cunosc, am făcut-o pentru că s-au depăşit nişte limite, iar în astfel de situaţii nu ştiu să tac.
   ce scriem fiecare e problema noastră, sînt gîndurile şi opiniile noastre şi nu trebuie să fie toată lumea de acord cu ele; o critică poate fi chiar benefică, dar aici nu era vorba de nici o critică, de nici un dialog, era doar mitocănie pură.

 7. Melly spune:

  Sincer mi se pare o mitocanie! O rusine!
  A respecta pe celalalt inseamna a te respecta pe tine insuti!

  • Călin spune:

   pare-se că pentru unii partea cu „a-l respecta pe celălalt” e foarte dificil de însuşit, chiar dacă se aşteaptă să fie respectaţi

 8. Doru spune:

  E impardonabil, boeir dumneavoastră dar se întâmplă …
  Ştiu că doare dar trebuie ignorat cu îndârjire,
  Nu merită, chiar nu merită!
  Sper că Teo nu va pune (prea mult) preţ pe asemenea mizerii!

  • Călin spune:

   şi eu sper, şi mai sper că într-o bună zi va înţelege şi autorul mitocăniei că el e cel care a greşit şi că ar fi cazul să îi ceară scuze lui Teo.

 9. geanina spune:

  am sa plec de la titlul postarii tale ” cine ne da dreptul?”…nu trebuie sa-ti dea cineva dreptul sa faci un comentariu sau sa ai o parere! esti liber sa o ai si sa ti-o exprimi…acum, tine de educatie modul ales, pentru a-ti exprima parerile! un om superior este modest in discursul sau dar se remarca (sau nu) prin actiunile sale! mizerabil…

  • Călin spune:

   nu am nimic cu comentariile, cu părerile altora, care e firesc să nu fie întotdeauna pe aceeaşi lungime de undă; ar fi trist şi al naibii de monoton dacă am gîndi toţi la fel 😉 .
   dar de la a-ţi spune părerea şi a ţi-o argumenta pînă la a insulta gratuit pe cineva e o distanţă mult prea mare, indiferent cine ai fi sau cine te-ai crede…

 10. Dana Diaconu spune:

  Este trist că s-a întâmplat aşa ceva; mereu am considerat asemenea comportament o modalitate de-a riposta a oamenilor slabi, incapabili de a-şi susţine părerea. Atunci jignirea devine singurul mod de-a ataca! Păcat că s-a întâmplat; surprize putem avea mereu şi cele mai dureroase sunt de la cei, de la care ne aşteptăm mai puţin!

  • Călin spune:

   un astfel de comportament nu are nici o justificare raţională, iar cei care recurg la asemenea mijloace se „bucură” de tot dispreţul meu.

 11. shogunu' spune:

  Am trimis în spam 184 de suduieli porcoase…
  Banzai!

  • Călin spune:

   apăi bravo ţie! să îţi urez la mai multe??? 😉 . mai bine nu, că nu cred că te bucură suduielile 🙂 .
   banzai să fie, dacă aşa vrei tu!

 12. C.L.M. spune:

  Si uite asa cum sunt eu mai bagacioasa din fire trebuie sa zic si eu doua vorbe, ca doar de-aia ai pus chestia cu comentarii…

  Treaba e asa: dupa cum observati Teo vorbea de soric, deci Nea’ Vania a folosit termenul de „porc” pentru a fi pe aceeasi lungime de unda cu Teo (glumeam doar)

  Din cate mi se pare mie Nea’ Vania s-a simtit cu musca pe caciula si de-aia a avut o reactie asa urata, acum ce-i drept Teo nu vorbeste prostii… dar nici toti preotii nu-s la fel 😉 eu consider ca nu avea rost sa il jigneasca, dar deh, daca asa considera el, cine suntem noi sa-l judecam, aaa ? :))

  • Călin spune:

   că s-o fi simţit sau nu cu musca pe căciulă, nu am habar şi nici chef să aflu nu am, crede-mă. eu nu îl judec, dar singura treabă abjectă de acolo e insulta lui gratuită; prefer să nu am de-a face cu soiul ăsta de oameni, aşa că de azi îl voi trata cu „ignore”, nici nu cred că merită mai mult.
   pe de altă parte, de acord cu tine, nu îl judecăm; dar el cine se crede să împroaşte cu mocirlă după cum îi vine lui cheful???

 13. Cristian Dima spune:

  Acest Ivan Usca, absolvent al unei facultăți de Teologie ortodoxa în 1996, are un limbaj dubios și se pare că în mod clar face parte dintr-o tagma care nu face cinste creștinilor… Dumnealui insultă și jignește atunci când cineva arată niște aspecte îndoielnice ale „popilor”… Nu e prima dată când face așa ceva… Iată spre exemplu o reacție a dumnealui într-un articol publicat de mine:

  Vania PERMALINK
  martie 7, 2011 7:56 am
  Recomand călduros să ştergi măgăria!
  Despre Biserică, cu bune şi rele, e cuviincios să discute cei care dau pe-acolo.

  Și revine:

  Vania PERMALINK
  martie 7, 2011 7:21 pm
  Dumneavoastră încă nu aţi şters postarea?

  reacțiile sunt comentate pe blogul meu și aceasta e adresa articolului: http://cristiandima.wordpress.com/2011/03/07/popii-pe-banca-dialoguri-nocturne/

  Îmi cer scuze că dau link spre blogul meu… e doar pentru elucidare…

  • Călin spune:

   nu am nimic împotriva religiei; nici împotriva preoţilor care au ales să fie slujitori ai bisericii din vocaţie. doar că aceia sînt tot mai puţini, pentru majoritatea a devenit un job oarecare sau o sursă de înavuţire. ar trebui să îl laud pe cutare călugăr pedofil sau violator, ori pe vreun preot cu apucături de bişniţar? nu cred că e cazul, iar negarea unei realităţi nu schimbă nicidecum acea realitate.

 14. rusbianca spune:

  E…si eu am primit, dar nu le pun , le sterg, pentru ca de fapt consider ca e dreptul meu sa pun anumite cuvinte pe blogul meu. Cat despre cei care se cearta, eu de fiecare data cand ma intrat in ceva discutie in contradictoriu, am fost facuta mai nasol, si nu am ripostat decat ca nu are rost sa stau cu acea persoana de vorba….Trist! Sper sa nu ajungem ca acei jurnalisti care se porcuiesc prin presa scrisa si nescrisa, pentru ca bloggerul e undeva intre scriitor si ziarist, adica poate chiar mai bun. Foarte bun articolul, desi ala nu e singurul exemplu

  • Călin spune:

   ştiu că nu e singurul exemplu, departe de a fi (din păcate), dar cu ăsta m-am trezit azi faţă în faţă şi chiar mi-a făcut greaţă, mai ales că îl ştiu pe Teo; iar ceea ce scrie el acolo e o stare de fapt pe care nu o poate contrazice nimeni, pentru că preoţi cu vocaţie au rămas foarte puţini, pentru majoritatea e vorba de o slujbă oarecare.

 15. psi spune:

  oribil…. este tot ce pot să spun. 😦

 16. Max Peter spune:

  !!! 😦
  Toată treaba asta mă mâhneşte…

 17. Pishky spune:

  pai trebuie ignorati:)…. eu….hmm n-am cuvinte. Insa uneori criticile si afirmatiile negative ale celorlalti te ridica, te fac sa demonstrezi ca esti mai bun decat esti considerat( cel putin asa mi se intapla mie..pentru inceput sunt demoralizata..dar apoi ma ridic mai sus si mai sus…si tot asa).
  Nu trebuie sa le dam satisfactie ..trebuie sa le aratam nepasare!…stiu ca tu prin postul acesta te-ai descarcat intr-un fel..insa crezi ca respectivei-respectivului ii pasa de faptul ca tu te-ai consumat… poate nu da nici 2 bani.. ceea ce ar trebui sa faca ( sa dea cel putin 2 bani.. sa reflecteze..si sa isi indrepte jignirile..pentru ca si el/ea e om ca fiecare)

  • Călin spune:

   nu e vorba de nici o critică pînă la urmă, e o insultă la adresa unui om pe care îl cunosc, o reacţie cel puţin deplasată, din partea cuiva de la care nu mă aşteptam la aşa ceva.

 18. Teo Negură spune:

  Multumesc, Caline, o spun eu, nu am nimic de ascuns: e vorba despre reactia lui Vania la articolul meu de azi http://teonegura.wordpress.com/2012/01/04/soricul-bideul-si-boboteaza/
  Imi cer scuze ca am pus link-ul, dar poate sunt oameni care vor vrea sa citeasca si sa traga singuri concluziile.
  Eticheta de porc abject, pe care mi-a pus-o Vania pe Facebook, nu ma jigneste, ci ma mahneste, pentru ca omul n-a inteles nimic din realitatile vietii. Dar e alegerea lui, ca prefera sa umble prin lume legat la ochi si sa creada ca toti cei din jur sunt neprihaniti sau… abjecti. Suntem facuti din apa si pamant, e greu sa nu cadem ispitei noroiului launtric.

  • Călin spune:

   da, despre acea reacţie e vorba, care, din punctul meu de vedere este total deplasată. iar dacă vrei să fii respectat, atunci respectă-i şi tu pe alţii, admite că nu eşti deţinătorul adevărului absolut, pentru că nu eşti. aveam o părere bună despre Vania; aveam…

 19. Iulia Kelt spune:

  Pfaaa, din 2007 de când tot blogăresc, dacă ai ști de câte ori am primit comentarii malițioase! Am învățat să mă învăț cu asta.

  • Călin spune:

   comentarii maliţioase probabil primim toţi; dar să spună careva despre tine pe facebook (aşa, ca să vadă cît mai mulţi) că ai fi o „vacă ordinară” (iar „vacă ordinară” e ceva fin în comparaţie cu formularea respectivului), nu cred că ţi s-a întîmplat; iar aici despre aşa ceva e vorba…

   • Iulia Kelt spune:

    Cu nenea Vania am avut și eu probleme. L-am ales câștigător în cadrul unui concurs, apoi m-am trezit cu postare de tipul: nu are pile să fie pe locul 1 așa că e pe locul 2. Am să scriu odată despre asta.

    • Călin spune:

     aha, deci tu erai aia 🙂 . welcome to the club, eu am avut ceva frecuş acum multe luni, pe vremea vechiului blog, dar părea că s-a calmat.

     • Iulia Kelt spune:

      Da, eu eram. Mi s-a scârbit instantaneu. I-am lăsat niște comentarii de să-l ursture, dar le-a șters. Tipic.

     • Călin spune:

      nu ai văzut tu ce i-am lăsat eu azi pe facebook după comentariul ăla aberant al lui 😉 . nici nu mai ai cum să vezi, că le-a şters, în stilu-i caracteristic. de fapt, o să vezi 🙂 , pentru că i-am zis că „singurul lucru abject din toată minunea asta e insulta dumneavoastră. iar aşa o reacţie nu vă înalţă nicidecum, nu face decît să vă coboare.” probabil sînt şi eu un porc abject de-acum, dar ştii ce? chiar îmi place 🙂

     • Iulia Kelt spune:

      Nu-i nimic că în scurt timp, el va scrie pe blog, el va citi, el își va comenta, el își va răspunde. Asta pățești când le zici oamenilor ”nu te pune cu rușii, că rușii sunt răzbunători”. Ei, hai să te vedem popo cum îmi pui un pomelnic la biserică și dansezi dansul ploii pe lângă el :))

     • Călin spune:

      îşi poate comenta liniştit pe blog, că doar mai are cîţiva puiuţi de blog pe lîngă 😉

Dacă ai ceva de zis, aici e locul. Bălăriile nu se acceptă!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.